Artikel

När livet går i spinn och dagarna flyger fram behöver du stanna upp och tänka efter om du verkligen vill ha det så. Vad är viktigt i livet? Att känna sig tillfreds och vara lycklig svarar många och det får man och blir man framför allt genom personlig utveckling.

Författarna och särborna Anneli Påmark och Carl Österberg har under flera år föreläst om Heart IQ (hjärtats intelligens) och personlig utveckling. För tre år sedan började de skriva en bok som blev en konsekvens av allt de själva gått igenom. Deras erfarenheter av personlig utveckling delar de med sig av i boken Vägra följa John, som i mars blev utgiven och som snart kommer ut i sin andra utgåva.

Boken tog mycket längre tid att skriva än Anneli och Carl från början trodde. Det blev många omarbetningar av texten tack vare nya impulser och annat som hänt i samhället under de senaste åren.

– Men det är bara positivt, marknaden var inte redo för boken då, men nu är den det. Vi får mycket feedback och det känns fantastiskt att kunna beröra och få folk att våga ta steget som många gånger är läskigt men ändå så belönande för att livet ska bli rätt, säger Carl.

Må bra genom personlig utveckling

Vägra följa John innehåller fakta på ett populärvetenskapligt sätt. Den spänner över många områden och bygger bland annat på författarnas egna erfarenheter som förmedlar det som är övergripande viktigt för att må bra och hitta sanningen om sig själv. Budskapet innefattar alltifrån hur präglingar från uppväxten styr oss mer än vi kanske tror, till hur vi kan hålla oss starka, friska och till och med föryngras genom rätt kost och annan livsstil. Boken hjälper dig att leva som du verkligen vill, och inte som du ”Borde” enligt alla yttre förväntningar, normer, värderingar och traditioner. Genom att ta kommandot över ditt liv och förstå varför du gör som du gör och inte som du egentligen vill kan du hitta en livsstil som gör dig energifylld och närvarande.

Hittills har paret hållit kurser i personlig utveckling mot privatpersoner men i framtiden vill de även ge möjligheten till chefer och ledningsgrupper då de anser att det är viktigt med ledare som är medvetna och som har koll på sig själva, som vet hur man skapar ett klimat som gör att de anställda längtar efter att gå till jobbet. Detta är framtidens ledarskap.

– Att kämpa för att nå resultat funkar inte, det skapar stress. Det som däremot funkar är att hitta inspirationen i vardagen. Det är en stor del i vår filosofi och det vi vill förmedla. Detta är vår första bok, vi har många tankar om framtida böcker och vill nå ut till andra målgrupper som att exempelvis ge samma budskap till ungdomar, säger Anneli.

Föreläser på biblioteket

Hösten och våren kommer Anneli och Carl att ägna åt sina kurser och en hel del föredrag och boksigneringar på Akademibokhandeln runtom i landet. Men fler böcker blir det i

framtiden. De kompletterar varandra och är överens om sitt skrivande och gillar att rätta och justera varandras texter där både upplägget och språket är lika varandra.

Vägra följa John har fått en fantastisk respons hos läsarna och är du intresserad av att höra Anneli Påmark och Carl Östeberg föreläsa om ”Varför nöja sig med lagom…?” kan du göra det på Växjö Stadsbibliotek den femte september. Personlig utveckling handlar bland annat om att våga ta steget från att vara lagom vanligt normal till omåttligt unik fenomenal.

Text: Alina Carlsson