Tips – hälsa & livsstil

Vill du utvecklas och växa som människa? De flesta svarar ja på den frågan.

Känner du att du utvecklas? Majoriteten svarar nej.

Detta är inte oväntat eftersom de flesta lever den största delen av livet i sin komfortzon och på något plan vet vi om att det är det vi gör. Samtidigt säger vi till oss själva att vi kommer att ta tag i det … sen.

Är det så här för dig?


Det finns de som får sin största variation i livet av att titta på nya tv-program och äta olika sorters mat.


Personlig utveckling handlar om förändring

Det är ett mänskligt behov att vilja lära sig mer om sig själv, andra och livet. Vi är i själva verket födda till att växa och utvecklas som människor under hela livet. Men vårt samhälle och den här världen är inte uppbyggd på det sättet.

När vi är barn lär vi oss otroligt mycket och under de första åren utvecklas vi varje dag, ja faktiskt hela tiden. Vi är entusiastiska och fulla av bubblande nyfikenhet, livslust och energi.

Livet är spännande och magiskt!

Men något händer på vägen. Vi tappar bort den här sprudlande livskraften och vi tappar bort oss själva – vår unikhet.

Vi präglas, programmeras, av föräldrar, skolan, samhället och stelnar alltmer till, i en form som inte är den vi egentligen är. Detta sker på ett så radikalt sätt att vi så småningom tror på det och till och med försvarar vårt sätt att leva och vara.

Detta trots att vi egentligen, innerst inne, vet att vi är så mycket mer, har så mycket större förmåga att känna, uppleva och njuta av livet. Men vi är inte i kontakt med detta.

Visst är det intressant och samtidigt sorgligt.

För oss båda var det definitivt så här. Vi levde under många år i hög grad utifrån våra undermedvetna präglingar, och försökte få ihop livet så gott vi kunde.

Problemet var bara att ramarna som vi levde inom, var så trånga. Vi trodde att vi skulle kunna hitta lyckan innanför de här ramarna, men det visade sig att det inte gick. Ramarna, vilka är detsamma som komfortzonen, var för snäva.

Hur mycket vi än kämpade, sprang på och förnyade oss i det yttre, så skulle vi aldrig hitta det vi verkligen, på djupet, längtade efter.

Men det visste vi inte då. Så vi fortsatte att springa.

Vi gjorde som “alla andra”, så som vi hade blivit lärda. Och i den mån vi eventuellt funderade på det, så trodde vi att det var meningen med livet …


Livet börjar vid slutet av vår komfortzon.

Neale Donald Walsch


Varför är det så svårt att förändras?

Vad handlar då detta om?

Varför är de invanda hjulspåren så djupa och svåra att ta sig ur?

Eller, med andra ord:

  • Varför är det så svårt att ändra sin livsstil, som att äta bättre och vara mer fysiskt aktiv?
  • Varför stannar vi kvar i relationer som inte är bra för oss?
  • Varför mår vi inte bra, fast vi egentligen har alla yttre förutsättningar för att kunna göra det?
  • Varför blir vi kvar på ett jobb som vi inte trivs med, i stället för att byta eller göra något helt annat?

Det handlar om att vi går omkring med gamla programmeringar som styr oss undermedvetet. Och även om en insikt glimtar till ibland, då vi ser vår livsväg klart och tydligt, så är vi för det mesta omedvetna.

Så är det för alla – 95 % av alla beslut vi fattar är styrda av vårt undermedvetna!

Gör det undermedvetna medvetet

Det är möjligt att förändra ditt liv så att det blir så som du vill, men det händer inte av sig själv.

Du har en stark och mycket smart motståndare i form av ditt ego, som i sin tur använder sig av ditt undermedvetna för att hålla dig kvar i det som är välkänt.

Om du inte har bekantat dig med ditt ego, så kommer du alltid att ligga steget efter, i underläge. Så är det helt enkelt.

Du kommer då uppleva att en del av dig vill en sak – ditt hjärta – men sedan, i nästa stund, beter du dig ändå precis tvärtemot.

Just i den stunden, då du agerar omedvetet, känns det helt rätt för ditt ego har massor av argument för att du ska göra på det sättet.

Men när du har dina klarsynta stunder så VET DU att du inte vill ha det så här.

Hitta dig själv

Ärligt talat så är det inte lätt att förändras. Om det hade varit lätt skulle du ju redan leva så som du vill, eller hur? Då skulle ditt liv ha varit enkelt, harmoniskt och okomplicerat.

För att kunna styra ditt liv måste du bli medveten om vem du är, var du kommer ifrån och vad du vill. Du behöver hitta ditt värde – känna det på riktigt, inifrån – och älska dig själv så som bara DU kan.

Det påverkar allt i ditt liv, inte minst dina relationer. När du inte längre behöver söka bekräftelse utifrån blir dina relationer djupa, autentiska och okomplicerade.

Du kan bryta det medberoende som finns i de flesta relationer. Du kanske förknippar medberoende med missbruksrelationer, men detta finns med i så gott som alla relationer på den här planeten. En medveten relation kan bara skapas av två medvetna människor som båda är hjärtintelligenta.

Att välja en annan väg

Vägen till nyfikenhet, entusiasm, spänning och samtidigt inre lugn och trygghet, går genom att du utvecklar din hjärtintelligens. När du gör det lär du dig att förstå när du följer hjärtat och när du agerar utifrån gamla ego-mönster.

Det krävs stor öppenhet och ärlighet, både inför dig själv och andra, och framför allt mycket mod. Att följa hjärtat innebär att ta steg som ibland pekar rakt ut i det okända. Du behöver våga lita på din känsla och intuition – ha tillit att det kommer att gå bra och bära hela vägen.

Det är ett annat sätt att leva – ett helt nytt sätt som kan vara ovant i början!

Men det är alltid värt det och ger dig mångfaldigt tillbaka, för du missar själva livet om du bara följer förnuft och logik, det säkra och invanda.

Det finns andra vägar som ger dig oanade möjligheter, som inte går att tänka ut och som du därför inte har en aning om att de finns.

Det enda sättet att nå dessa alternativa vägar är genom att lyssna på hjärtat och följa det.

Varje litet steg är avgörande

Det du längtar efter kanske ligger många steg bort och det kan kännas tungt och till och med omöjligt att få det du vill.

Men det enda du behöver göra just nu är att följa din längtan genom att ta ett första steg ut i det okända, i en ny riktning, och sedan ett till och ett till. Trots att det är läskigt och du egentligen inte kan veta om det är rätt väg du går. Men du kan känna det …

Varför är det då så viktigt att vara i rörelse framåt? Jo, därför att varenda steg räknas, oavsett hur litet eller stort det verkar vara, och är helt nödvändigt för resten av din resa.

Varje steg du tar är alltså helt avgörande för att du ska kunna få tillgång till steget som kommer därefter … och därefter …

I Human Awareness metodik pratar vi ofta om de här stegen, speciellt det första steget, och det är för att det är så oerhört viktigt att fokusera på detta. Det beror på att det är ditt hjärta som viskar att du ska ta det här steget.

Hjärtats röst är mjuk, klar och ren, men drunknar lätt i egots högljudda, övertygande och skenbart förnuftiga röst som basunerar ut att det är bättre att du nöjer dig med det du har, för du vet inte vad du får i stället.

Egot föreslår alltid att du ska fortsätta i den så välbekanta, trygga och invanda riktningen även om det försöker få dig att tro att det är tvärtom. Men när du följer egot får du inte tillgång till nästa steg.

Att hindra dig från att ta det steget är rentav egots främsta uppgift!

Så fråga dig själv:

  • Vad vill du?
  • Vad känns rätt i ditt hjärta?
  • I vilken riktning vill du styra ditt liv, egentligen, om allt var möjligt?

För varje steg du tar kommer du att känna alltmer frihet, harmoni, lättnad och glädje. Du frigör det som hindrat dig.

Det är det här som är att lyssna på och följa hjärtat!

Välj en annan väg mot en fantastisk framtid

Låt 2019 bli ditt bästa år hittills!

Vi visar dig vägen till hjärtats intelligens i boken Vägra följa John: Hjärtats intelligens – hela vägen till hälsa, framgång och lycka.

Om du är redo att förändra ditt liv NU, rekommenderar vi varmt kursen Personligt ledarskap 90 dagar. Den tar dig hela vägen till det livet som du är värd att leva.