Tips – hälsa & livsstil

Saffran är en krydda som har en uppiggande effekt på vårt nervsystem. Det är en krydda vi behöver under den långa och mörka vinterperioden. Vi förknippar ofta saffran med julen och det kanske är för att julen lyser upp vintermörkret extra mycket – precis som den härligt gula färgen som framträder när det röda saffranet används i matlagning.

Den kostar guld …

Saffran är världens dyraste krydda. Det är vanligt att du får betala ungefär 70 000 kronor per kilo. Och det kanske inte är så konstigt, då du behöver hela 150 000 handplockade och rensade krokusar, för att utvinna ett kilo torkad saffran.

Den är inte bara världens dyraste, utan även en av världens mest helande kryddor. Saffran har länge varit eftertraktad främst för sin goda smak och vackra färg, men även för sina läkande egenskaper.

Saffran innehåller faktiskt över 150 olika ämnen. Crocin är ett av dem, och forskare menar att det är guld för våra hjärnceller, då det skyddar dem. Crocin skyddar även mot sjukdomar som MS, ALS och Parkinsons sjukdom.

… och gör ditt liv rikare och ljusare

Modern forskning har påvisat att saffran inte bara höjer din sinnesstämning och bidrar till känslomässig balans, utan den minskar även depression.

Ett intag av 30 mg saffranextrakt per dag kan ge märkbara antidepressiva effekter – och höjer ditt allmänna välbefinnande och får dig att känna lycka.

Saffran är även bra mot menstruations- och magproblem, sömnsvårigheter och hosta. Den kan ge samma effekt som läkemedel, fast utan biverkningar.

Så ät det röda guldet, året om, om du vill få ett rikare, ljusare och friskare liv.


Hur du kan använda saffran

Använd det röda guldet och baka en saffranskladdkaka med en svag ton av citrus och kokos. Med sin gudomliga smak och lyckohöjande effekt är det svårt att få nog av den.

» Här hittar du receptet