Huvudrätt

4 portioner

En mustig och fyllig gryta med lätt orientalisk smak. Servera gärna tillsammans med råris eller ugnsrostade rotsaker och en stor grönsallad.

Ingredienser

1,5 msk olivolja
0,5 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 röd chili, finhackad och urkärnad
3-4 cm färsk, riven ingefära
2 tsk gurkmeja
1-2 tsk kanel (efter smak)
0,5-1 tsk kardemumma (efter smak)
1 burk krossade tomater 
1 burk kokosmjölk (alternativt 0,5 burk kokosmjölk + 0,5 burk havremjölk)
3 msk grönsaksbuljong (Ekologisk Bong, Touch of Taste)
3 dl okokta röda linser

Gör så här

Hetta upp olivoljan i en kastrull eller en stekpanna och fräs lök, vitlök, chili, ingefära, gurkmeja, kanel och kardemumma någon minut under omrörning. Om du är känslig för kanel eller kardemumma, ta då lite mindre av dessa kryddor.

Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk och buljong. Låt koka upp.

Lägg i linserna och låt grytan puttra under lock på svag värme i minst 15-20 minuter, tills de är mjuka och börjar bli mosiga.

Det är viktigt att du rör om ordentligt i grytan under tiden som linserna kokar, speciellt i början, så att de inte klumpar ihop sig, sjunker till botten och bränner fast.

Obs! Skölj av de röda linserna noga så att det vita skummet som bildas försvinner.

Ät med glädje – och njut!