Tips – hälsa & livsstil

Visste du att kanel har använts som medicin i tusentals år? Ja, det sägs till och med att kanel värdesattes mer än guld en gång i tiden. Det är en krydda som borde värdesättas på samma sätt i dag, då den är så nyttig för dig och din kropp.

Kanel har helt unika läkande egenskaper eftersom dess olja innehåller tre viktiga substanser – cinnamaldehyd, cinnamylacetat och cinnamylalkohol. Det är dessa som ger kryddan sina medicinska egenskaper.

Kryddan som är bra för så mycket

Kanel är bra för mycket. Den har en positiv inverkan på blodsocker, matsmältning, blodcirkulation, andningsvägar och urinvägar.

Den är utmärkt för dig som har problem med till exempel magen – den ökar produktionen av magsafter och lindrar magsår. Och den har en dämpande effekt mot illamående.

Om det är något som är bakteriedödande och svampdödande så är det kanel. Har du drabbats av en förkylning, feber eller halsont, är det kanel du ska äta. Och inte nog med det, kanel både motverkar och bekämpar virusinfektioner.

Kryddan minskar insulinresistansen samtidigt som den sänker blodsockernivån. Men det är viktigt att veta att kanel i höga doser, beroende på vilken sort det är, kan vara belastande för levern, då den innehåller något som kallas kumarin.

Olika sorter

Något du kanske inte visste är att det finns ungefär 250 olika sorters kanel. Den vanligaste kommer från södra Kina och odlas även på Java och Sumatra. Den heter kassiakanel (Cinnamomum cassia) och kallas ibland för “falsk kanel”. Den här sortens kanel innehåller höga halter kumarin. Om du köper kanel i en vanlig livsmedelsaffär är det troligen kassiakanel i burken, om det bara står “kanel” på den.

Den andra sorten kommer från Sri Lanka och kallas för ceylonkanel (Cinnamomum zeylanicum), även kallad “äkta kanel”. Den här sorten är helt riskfri att äta mycket av. Den är lite svagare och sötare i smaken, och lite svårare att få tag på. Den brukar finnas i hälsokostbutiker och välsorterade livsmedelsbutiker till ett något högre pris än vanlig kanel.

Så om du inte vet vilken sort det är ät inte mer än någon tesked kanel per dag om du är vuxen – och en halv tesked för barn.

Sammanfattningsvis är denna krydda så värdefull för både dig som vill bibehålla ett friskt liv, och dig som kämpar med sjukdomar. Om kanel inte redan är en del av ditt liv – låt den bli det från och med nu!

Därför ska du äta kanel

  • Bra för matsmältningen.
  • Sänker högt blodtryck.
  • Inflammationshämmande.
  • Både bakterie- och svampdödande, motverkar både Candida och E. coli.
  • Lindrar PMS.
  • Minskar stela muskler och leder.
  • Sänker både triglycerider och LDL-kolesterol.
  • Motverkar urinvägsinfektioner.
  • Motverkar tandköttsproblem och karies.
  • Hjälper vid diabetes.

Hur du kan använda kanel

Om det är något denna krydda passar bra till så är det din frukostgröt.

Antingen blandar du i lite av kryddan när du tillagar gröten, eller så strör du över innan servering.

Kryddan är magisk tillsammans med både blåbär och banan.