Huvudrätt

5 portioner

Ingredienser

1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk finhackad färsk ingefära
0,5–1 tsk kanel
1,5–2 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek, eller mer
1 stor morot, skivad
En halv butternutpumpa, ca 0,5–0,75 liter skalad och tärnad, eller annan orange pumpa
En halv röd paprika, i bitar
3 dl gröna bönor, förvällda och halverade
1 burk tomatkross
2,5–3 dl vatten
0,5–0,75 dl jordnötssmör
1 msk tomatpuré
1,5 msk grönsaksfond
salt, peppar
0,75 dl färsk koriander om så önskas

Gör så här

Fräs löken i olja några minuter.
Tillsätt vitlök, ingefära, kanel, spiskummin och sambal och rör några minuter.
Tillsätt moroten och fräs några minuter.
Tillsätt sedan pumpan och paprikan och fräs cirka fem minuter.
Tillsätt resterande ingredienser, förutom färsk koriander och koka samman 10 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka, men ej mosiga.
Tillsätt slutligen färsk koriander, och smaka av med mer jordnötssmör, chili och salt om det behövs.

Om du har möjlighet, rosta gärna pumpatärningarna i lite olja, salt, peppar och kanel i ugnen ca 10-15 minuter. Tillsätt pumpakärnorna till grytan i slutet av koktiden. Rör försiktigt så den inte går sönder.
Gillar du koriander, tillsätt 1–1,5 tsk mald koriander med de andra kryddorna.

Variation:

Använd andra grönsakskombinationer. Byt till exempel ut pumpan mot cirka 300 g sötpotatis.
Byt ut bönorna mot färsk eller fryst (tinad) bladspenat, ca 150 g. Tillsätt spenaten (som ska vara hel eller halverad om bladen är stora) de 3 sista minuter av koktiden.
Eller ersätt pumpan med olika rotsaker, som selleri, kålrot, palsternacka, sötpotatis och/eller potatis.

 

Källa: Vegania.net