Tips – hälsa & livsstil

Gurkmeja är en fantastisk krydda för ditt välbefinnande. Den kallas även Livets krydda, eftersom den inom traditionell medicin anses vara både renande och läkande för hela kroppen.

Den fungerar som en kraftig antioxidant, och är bra för ditt immunförsvar. Den har en förmåga att lindra smärtor tre gånger bättre än aspirin vid inflammation, värk och smärta i muskler och leder.

En hjälte för kroppens inflammationer …

Kryddan är kanske mest känd för sina magiska antiinflammatoriska egenskaper. Den hjälper inte bara din kropp vid inflammationer, utan motverkar även dem.

Detta för att kryddan innehåller naturliga och mycket välgörande steroider från bland annat något som kallas kurkumin. Det är det här ämnet som ger gurkmejan sin fina gula färg. Eftersom kroppen kan ha svårt att ta upp kurkumin, är det bra om du äter det tillsammans med svartpeppar, eftersom det ökar upptagningsförmågan.

En forskargrupp vid University of Arizona bekräftade att kurkuminet och andra essentiella oljor i gurkmejan kan skydda mot ledbesvär och inflammation som är orsakad av reumatoid artrit.

Detta gör alltså gurkmeja till en magisk krydda för allt i kroppen som är inflammerat och orsakar smärta, såväl nerver och leder, som inflammation i hjärnan.

Samtidigt som kryddan tar hand om dina inflammationer på ett fantastiskt sätt, så ökar även de kraftfulla ämnena i gurkmejan blodtillförseln i områden som behöver ökad cirkulation. Detta gör att kryddan även är väldigt bra för dålig blodcirkulation.

Gurkmeja ingår även i curry, så använd curry i matlagning om du föredrar det framför ren gurkmeja.

Ät gärna en eller två teskedar gurkmeja i förebyggande syfte. Vid besvär rekommenderas större mängd, upp till en matsked om dagen.

Om du äter det i större mängder rekommenderar vi att du beställer det via nätet. Där är det lätt att få tag i ekologisk gurkmeja till bra pris, gentemot de små kryddburkarna som finns i livsmedelsaffärer.

… och ditt hjärta

Gurkmeja har även högt innehåll av mangan som i kombination med kurkumin hjälper hjärt-kärlssystemet, på så vis att den både sänker det dåliga kolestrolet och höjer det goda.

Den bidrar även till att motverka tumörer och cystor och kan förebygga i stort sätt alla former av cancer. Dessutom hjälper den till att driva ut giftiga tungmetaller ur ditt system.

Avslutningsvis är det viktigt att gurkmejan är ekologisk och obehandlad.

Därför ska du äta gurkmeja

 • Både hjälper mot och motverkar inflammationer och smärta i kroppen.
 • En magisk krydda för svampinfektioner.
 • Väldigt bra mot dålig blodcirkulation.
 • Förebygger i stort sätt alla former av cancer.
 • Hjälper ditt hjärt-kärlsystem.
 • Både sänker det dåliga kolestrolet och höjer det goda.
 • Skyddar och förebygger hjärtsjukdom.
 • Lindrar utslag, nästäppa, klåda och hosta.
 • Motverkar kronisk trötthetssyndrom.
 • Bra för både eksem och psoriasis.
 • Lindrar huvudvärk och migrän.
 • Bra för dig som lider av allergi och glutenintolerans.

Hur du kan använda gurkmeja

Denna ljuvliga gula krydda är en guldkant i kikärtsgryta med ugnsrostad blomkål och citron.

» Du hittar receptet här!

 

 

 


Källa: Medial Läkning: Kostguiden