Tips – hälsa & livsstil

De flesta vill utvecklas, hitta glädje och tillfredsställande och känna sig mer levande, men gör det ändå inte i den utsträckning som de önskar.

Det finns olika skäl till detta, och här är en viktig anledning.

Det är helt enkelt så att för de flesta är det som syns på ytan mycket viktigare än det som finns innanför.

Hur det ser ut att vara är således mer angeläget än hur det egentligen är.

Handen på hjärtat, är det så för dig?

Är en polerad yta viktigare än ett naturligt inre?

Ifall vi främst är måna om att ge sken av att allt är bra, så är det nästan sant att vi mår bra – intalar vi oss i alla fall.

De flesta visar inte gärna vem de egentligen är och vad de faktiskt känner, utan håller i stället upp en lämplig fasad för att passa in.

Vi vill inte att andra ska uppfatta oss som konstiga eller onormala – det ligger djupt präglat att vi vill ”höra till”.

Den inre utvecklingen får därför inte tillnärmelsevis lika stor uppmärksamhet som yttre prioriteringar.

Frågan är om inte detta är en av anledningarna till att närmare en 1,6 miljoner svenskar använder någon form av psykofarmaka, till exempel antidepressiva, antipsykotika, ångestdämpande, lugnande, sömnmedel eller ADHD-mediciner.

Vi klandrar verkligen ingen, tvärtom, för det är inte lätt att få ihop sitt liv i dessa tider. Men att 17 procent av befolkningen mår så dåligt att de behöver få medicinsk hjälp, är symptomatiskt och visar att vi har ett mycket, mycket stort problem.

Och alla människor – inte bara de som uttryckligen mår dåligt – är delaktiga i att vi har skapat ett samhälle där känslorna är nedprioriterade och inte tas på allvar. Vi får inte hjälp med att förstå varför vi mår dåligt och är samtidigt så rädda för att verka avvikande om vi skulle visa hur vi verkligen mår.

Följden blir att vi i stället dämpar symptom på en mängd olika sätt.

Det du söker och strävar efter får dig att glömma vem du egentligen är

Vi drivs av en massa ”måsten” och ser ofta till att vara så desperat sysselsatta att det inte finns utrymme för eftertanke och vila.

Vi har lärt oss att det minst viktiga är det viktigaste, och vi fortsätter att tro det, med hjälp av media och reklam.

Vi tror att det är sådant som pengar, att följa det senaste modet, hänga med i tv-program och nyheter och att anpassa oss och inordna oss i en struktur och ett system, som är det viktiga, utan att reflektera kring hur det känns inom oss.

Vi får också ständigt bekräftelse, av både oss själva och andra, när vi arbetar, tränar, shoppar, renoverar hus eller gör något annat i det yttre. Vi upplever att vi har ett värde genom att ha utfört något ”vettigt”, och känner oss duktiga och att vi duger.

Många strävar efter att vara en bra partner, vän, förälder, son eller dotter och försöker så mycket att de glömmer bort sig själva och vem de egentligen är.

Det kommer aldrig att ta slut förrän du släpper taget

Det du behöver veta är att den här ständiga kampen i det yttre aldrig kan ge dig verklig tillfredsställelse. Det är en flykt!

Många känner av detta och har ständigt skuldkänslor för allt som de inte har hunnit göra, och över att inte räcka till trots att de hela tiden gör sitt yttersta.


Den ständiga kampen i det yttre kan aldrig ge verklig tillfredsställelse. Den är en flykt eller jakt på bekräftelse.

Human Awareness


Vi sitter fast i en paradox. När vi kämpar i den yttre verkligheten och försöker göra förändringar där, leder detta samtidigt till att vi skapar nya hinder, nya plikter, nya ansvar och ännu fler måsten.

Det kommer aldrig att ta slut om du inte samtidigt tittar på de inre blockeringarna och obalanserna. Det är först då som den yttre verkligheten kan förändras på riktigt.

Förstår du vad detta innebär? Läs igen, för det här är fundamentalt!

Det är dags att vakna upp ur tv-dimman och illusionerna!

Det är inte nya prylar, jobbet, andra människors åsikter, att alltid vara tillmötesgående och välanpassad, det är inte allt detta som är viktigt. Nej, det är egentligen något helt annat vi människor söker.

Det handlar om att leva, och att …

  • älska, njuta och känna glädje och passion
  • vara närvarande med sig själv och andra
  • känna tacksamhet över ”det lilla” och de mirakel som hela tiden finns omkring oss
  • kunna ge av sig själv till andra och på samma sätt ta emot
  • känna tillhörighet och gemenskap
  • vara i kontakt med sin kropp och känna sig nöjd med det som är just nu
  • vakna utsövd och längta efter att stiga upp
  • kunna skratta, gråta och uttrycka tacksamhet, känna passion, ilska, sorg, lycka, entusiasm, omtanke och kärlek.

Det handlar helt enkelt om att vara människa och uppleva livets alla aspekter och allt det som finns inom oss, inklusive alla känslor.

Kanske kan det här låta som att vi anser att du borde släppa allt i den yttre världen, men så menar vi inte.

Målet är inte att du ska dra dig bort från världen och bara tänka på och utgå från dig själv, och inte heller att du ska avstå från fysisk njutning eller materiella saker.

Däremot är det viktigt att du blir medveten om vad det är som driver dig och varför du gör som du gör och inte som du egentligen, innerst inne vill.

Det är först när du lär dig att släppa taget om det yttre bekräftelsebehovet som du kan bli fri och verkligen njuta av livet. Detta är bra och hoppfullt för alla – utom för företagen som lever av vårt missnöje, och de är många.

Så, vad är viktigast för dig?

En polerad, imponerande yttre fasad eller ett naturligt, välmående, harmoniskt inre?