Månadens intention

Att välja första månadens intention var inte så svårt. Det kändes så rätt att den skulle vara: ”Du måste säga nej, för att kunna säga ja”.

Detta för att ditt liv behöver handla lika mycket om dig som om andra. Då måste du säga JA till dig själv. Och för att säga ja, måste du kunna säga nej.

Månadens intention handlar därför om just det här. För det är lätt att säga ja till andra, men så mycket svårare att säga nej. Ännu svårare är det att säga ja till sig själv – på riktigt.

När det handlar om dig handlar det om andra

Vi lär oss att andra är viktigare och att det ska handla om andra, och inte lika mycket om oss själva. Det är därför det har blivit så att för vissa människor handlar det aldrig om dem själva och för andra handlar det bara om dem själva.

Detta för att vi från början inte blivit mötta, sedda och hörda – på riktigt. Det som sedan lett till att vi antingen bara tillgodoser andras känslor och behov men inte våra egna, eller bara våra egna känslor och behov och inte andras.

När du är tillsammans med människor som inte kan möta dig fullt ut blir det även svårt för dig att möta dina egna känslor och behov.

Det är så mycket enklare att göra saker, som du kanske egentligen inte vill än det du verkligen vill och behöver. Och andra kan säga och göra saker mot dig som inte känns bra, men du säger inte ifrån.

Då låter du inte dina känslor vägleda dig. Och det är dina känslor och ditt hjärta som behöver vägleda dig för att det ska bli bra. För att du ska må bra.

För att säga nej handlar om den rena känslan ilska. Ilska som vi lärt oss inte är bra, men som vi behöver vara i kontakt med för att kunna sätta tydliga gränser.


Av alla känslor är ilska den mest missförstådda,
illa ansedda och förnekade.

Human Awareness


Först när du ser och hör dig själv på riktigt kan du se och höra andra på riktigt. När du ger dig själv det du vill och behöver, så kan du också ge andra det.

Att inte kunna säga nej

Jag har alltid haft svårt att säga nej. Jag har inte fått lära mig det – att säga ifrån och sätta gränser.

Jag har fått lära mig att om jag säger nej, är jag inte förstående. Om jag säger ifrån, är jag inte accepterande. Om jag sätter en gräns blir jag avvisad, ersatt och lämnad.

Att bli avvisad, ersatt och lämnad har alltid varit mina största rädslor. Och jag har lärt mig att så länge jag inte säger nej, så blir jag inte det. Därför har jag alltid gjort allt för att vara förstående och accepterande.

Så jag lärde mig att säga ja istället. Jag lärde mig att ha förståelse, och att acceptera även sådant jag inte borde.

Detta har lett till att människor har sårat och skadat både mig och andra i min närhet. Till en början lite. Till en början smått.

Det kunde handla om att de sa eller gjorde något som inte kändes bra. Det kunde även vara att jag sa och gjorde saker som jag egentligen inte ville.

Det som till en början var litet och smått, blev bara större och värre.


Den enda ilska som är skadlig är den du förnekar.
Det är ignorerad, nedtryckt och tillbakahållen ilska som skadar,
inte den som flödar fritt.

Human Awareness


Även jag började såra och skada andra människor. Människor som inte heller kunde säga nej. Som inte kunde säga ifrån. Som inte kunde sätta gränser.

Tills jag en dag sårade och skadade en annan människas hjärta – som då sa nej. Som sa ifrån. Som satte en gräns. Det var den första människan som hade gjort det. Den människan var min första kärlek.

Efter det förstod jag för första gången att det var det här som jag inte hade gjort. Jag hade aldrig sagt nej. Jag hade aldrig sagt ja till mig själv. I hela mitt liv hade det handlat om andra, men inte lika mycket om mig.

Jag förstod det först när jag var sexton år gammal. När en annan människa sa nej till mig för första gången från hjärtat – och sa ja till sig själv.

Men jag fortsatte att var förstående och accepterande till sådant som inte var bra för mig.

När jag sa nej

Det var först när jag till slut blev somatiskt sjuk, som jag var tvungen att börja säga nej. Det var först då jag var tvungen att sluta acceptera det som inte är bra för mig.

Det var först efter detta som jag förstod att jag inte hade vågat säga nej, för att jag varit så rädd för att bli avvisad, ersatt och lämnad. Det var då jag förstod att det var precis det jag ändå hade blivit hela mitt liv. Inte av någon annan – utan av mig själv.

Det var även då jag förstod varför människor sårar och skadar varandra. För att vi inte ser och hör varandra – på riktigt. För att vi inte har lärt oss att lyssna på oss själva.

När vi inte kan säga nej, kan vi inte heller säga ja till hjärtat. Och när vi säger nej till hjärtat, säger vi i stället ja till egot.


Det du känner är friskt.
Dina känslor talar alltid sanning.

Gunilla Henriksson


Att fortsätta säga ja

Jag vill fortsätta säga ja till mig själv. Den här månaden vill vi på Human Awareness att du också gör det.

Vad säger du ja till, som du egentligen vill säga nej till?

Vad behöver du säga nej till, för att kunna säga ja till dig själv?

Du kanske inte vet det ännu. Eller så vet du men kan eller vågar inte. Oavsett vilket så är det okej. Det viktigaste är att du blir medveten om vad du innerst inne vill och att du påminner dig själv om det.

För plötsligt kommer du att se detta tydligare i olika situationer. Och det är först då du kan du börja förändra och påverka på riktigt.

Börja därför med att bli medveten om vad du vill och inte vill, genom att ha med dig: ”Du måste säga nej, för att kunna säga ja” i dina tankar. Skriv gärna ner det för att påminna dig själv om det.

Kanske börjar du dagen med att säga orden till dig själv eller titta på dem? Eller kanske vill du göra på något annat sätt? Prova dig fram och se vad som fungerar bäst för dig.

Jag har skapat en bild som jag själv har som bakgrund på min telefon, för att påminna mig om detta varje gång jag tittar på den. Om du också skulle vilja ha den som bakgrundsbild, så är det bara att spara den.

Du kommer kunna använda det här mottot i alla situationer. I alla val och beslut.

Fråga dig själv: ”Vill jag det här? Behöver jag det här?”

Du behöver inte ens veta om du vill det. Det enda du behöver är att bli medveten om att du har ett val – att du kan välja.

För det handlar om dig. Det måste handla om dig, för att det ska kunna handla om andra. Du behöver kunna säga ja till dig själv – och då måste du även kunna säga nej.

Är du med? Vad tycker du? Vill du också vara med på månadens intention?

Med all kärlek,
Madeleine Zettergren


Vad är månadens intention?

Månadens intention har skapats för DIG för att DU ska få vägledning och på så sätt kunna ta steg framåt, för att förändra och ta makten över ditt liv.

» Läs mer om vad månadens intention kan göra för dig!


? Gillade du det du läste och vill ta del av ännu mer? ?

» Anmäl dig till vårt nyhetsbrev HÄR!