Artikel

Carl Österberg och Anneli Påmark lämnade sina ingenjörskarriärer och gör nu författardebut med boken ”Vägra Följa John”. – För mig handlade det om att jag frågade mig själv varför jag inte var lycklig, trots att mitt liv var så som det sägs att det ska vara. Där kom min kris och jag vill hitta en djupare mening än bara det yttre, säger Anneli Påmark.

Text och foto: Calle Berglund

 

FÖRFATTARDEBUT

Civilingenjörerna Carl Österberg och Anneli Påmark lämnade karriärstegen och sina toppjobb för att fokusera på sina inre liv, istället för alla yttre mål. Debutboken ”Vägra Följa John” om deras och andras personliga utveckling har blivit en succé.

– Boken har format oss lika mycket som vi har format den, säger Carl Österberg.

Intresset för människor har alltid funnits hos Anneli Påmark. Hon har bredvid jobbet som civilingenjör i kemiteknik hos bland annat Arla och Ericsson hållit och gått kurser i personlig utveckling i mer än 25 års tid.

För Carl Österberg från Växjö är intresset nytt och för några år sedan lämnade han civilingenjörsjobbet på Alstom för att söka något annat.

– Jag hamnade i att sträva efter mer och mer tillfredsställande jobb, stressade en hel del och hade uppfyllt mycket i livet. Då började jag fundera över vad syftet med att klättra ännu mer och högre egentligen skulle vara. Helt plötsligt insåg jag att det var roligare att utveckla människor än tekniken, säger Carl Österberg.

Utvecklande bok

De träffades genom sina jobb och började skriva på boken för tre år sedan, efter att ha föreläst och gått fler kurser i personlig utveckling tillsammans.

– Vi lär som vi lever och kände att vi ville dela med oss av det som själva fått oss att må bra med boken. Möjligheten att må bättre och växa som människa finns för alla som börjar se på sig själva ur ett nytt perspektiv. Men de flesta människor tar sig aldrig tid till eftertanke eller funderar vad de längtar efter. Boken har format oss lika mycket som vi har format den, och vi har fått skriva om den flera gånger i takt med att vi själva utvecklats, förklarar Carl.

Helhetsperspektiv

”Vägra Följa John” tar ett helhetsperspektiv på personlig utveckling utifrån både hälsa, kost och hur en ska välja att leva sitt liv som en verkligen vill, och inte som en borde enligt alla yttre förväntningar, normer, värderingar och traditioner. Inspiration till förändring, inte pekpinnar är vägen framåt.

– Vi söker lyckan utifrån desperat, stressar och äter dåligt så mycket så vi blir sjuka. Istället för att stanna upp och hitta vad vi egentligen letar efter. Samtidigt lär vi oss vilka känslor som är okej och inte, så att vi stänger ner vårt inre. Vi blir lydiga medborgare, men inte nödvändigtvis lyckliga, säger Anneli Påmark.

Snabb succé

På två månader har deras debutbok sålt i lika många exemplar som en vanlig debutbok gör på ett år och läsarnas reaktioner är översvallande positiva. Många likasinnade känner igen sig och gillar att boken spänner över många olika områden inom personlig utveckling.

– Vi talar inte om hur någonting är, utan vad vi känner och uppmanar läsaren att själv känna efter och ifrågasätta vad som är sant. Det handlar om att välja saker medvetet och inte tillfredställa inre behov genom yttre attribut. Glädjen är vägledande i boken, säger Carl Österberg.

» Här finns originalartikeln i tidningen