Tips – hälsa & livsstil

En positiv grundsyn är bra, och att se saker från den ljusa sidan är absolut en vettig riktlinje för att skapa ett glädjefyllt liv. Livet handlar ju om att du ska må så bra som möjligt och njuta! Samtidigt kan ett alltför stort fokus på positivt tänkande hindra dig från att må så bra som du skulle kunna.

Hur kan det vara så, kanske du undrar?

Räcker det inte med att tänka positivt, så borde ju allting ordna sig till det bästa?!

Du kanske frågar dig om det verkligen är nödvändigt att gå så djupt hela tiden och alltid fundera på vad som händer, ifrågasätta dig själv och dina beteenden, reda ut relationer och så vidare.

Det blir ju så komplicerat och jobbigt!

Är det bara att tänka positivt så blir allt bra?

Det finns många olika förespråkare för positivt tänkande, och mentala metoder som går ut på att du ska bestämma dig för att bli positiv genom att fokusera på positiva tankar, och undvika de negativa. Det verkar ju faktiskt vara en snabblösning på alla, eller i varje fall många, problem.

Du har säkert hört det klämkäcka uttrycket: ”Det är bara att tänka positivt så blir allt bra!”

Visst kan vi få en skjuts framåt och känna oss laddade efter en peppande föreläsning eller om vi läser en bok som handlar om positivt tänkande och börjar tillämpa sådana metoder, men det leder för det mesta inte till mer än en tillfällig kick.

Därför funkar inte positivt tänkande i längden

Det beror på att om du försöker skapa förändringar genom att enbart fokusera på den mentala delen – dina tankar – fungerar det inte långsiktigt.

Risken är stor att du slätar över det du skulle behöva ta en ordentlig titt på. Om du blundar för hur din verklighet ser ut kan du varken känna efter var du är i livet just nu, eller ännu viktigare, vart du vill ta vägen.

Då missar du betydelsefulla utvecklingssignaler som du egentligen skulle behöva lyssna på.

Du skapar dessutom distans till andra människor, eftersom du inte är sann. På ett sätt låtsas du ju när du inte är i kontakt med dina äkta känslor. Du visar och uttrycker inte vad du egentligen känner och tänker.

Sist, men inte minst, är det respektlöst mot dig själv att inte tillåta dig att känna och uppleva dina verkliga känslor.

Det här förhållningssättet får på sikt stora konsekvenser, eftersom det hindrar dig från att vara den du egentligen är och få det du verkligen vill ha.

Dina känslor och din kropp håller inte med

Problem uppstår alltså när du bara använder “huvudet”, intellektet, och tankemässigt intalar dig själv att du “måste” eller “borde” vara positiv, fast dina känslor och din kropp inte håller med.

Då använder du positivitet som en täck-känsla för att dölja den verkliga känslan, som är undertryckt och som du inte “äger” och vill kännas vid.

Så länge du inte vill komma i kontakt med den äkta, underliggande känslan, kommer du inte heller kunna känna äkta positivitet, äkta glädje och sann njutning.

Du är inte i kontakt med livets verkliga puls!

Men får jag inte mer negativt om jag känner negativa känslor?

Du kanske fortfarande är tveksam eftersom du har hört, eller andra har sagt till dig, att det inte är bra att känna negativa känslor, för då kommer det bara fler “dåliga” känslor.

Ett exempel på en sådan historia är den om de två vargarna som en farfar berättade för sitt barnbarn. Den ena vargen är ond eftersom den bär på ilska, avund, svartsjuka och sorg. Den andra vargen är god, för den bär på glädje, fred, kärlek och hopp.

“Vilken varg vinner?”, frågade barnbarnet.

“Den du matar!”, svarar farfadern.

Du kanske har hört den här historien och tycker att den är fin?

Tanken med den är säkert välment, men vi tycker att den är mycket missledande.

Den är i samma kaliber som när människor säger att ett spädbarn som inte skriker är “snällt”. Vi människor är ibland så obetänksamma när vi uttalar oss.

Eftersom vi är känslornas bundsförvanter, älskar och uppskattar vi alla känslor, och ser var och en av dem som våra barn. Känslor är så oerhört viktiga.

Därför känns det extra starkt i oss när människor försöker pränta in i andra att vissa känslor är dåliga, och till och med onda som i exemplen ovan.

Budskapet i historien är att när du upplever känslor som ilska, avund eller sorg så är du en dålig människa, och om ett spädbarn skriker så är det elakt. Det är i alla fall undertonen i budskapet, även om det inte sägs rakt ut.

Det är det här vi kallar för “new age bypass”. Det sker när vi sätter oss över känslor som vi tycker är negativa, och låtsas att vi inte har kvar sådana dåliga känslor eftersom vi har “gjort upp med dessa” och är så högt utvecklade, balanserade, vuxna eller vad vi nu vill använda för beteckning.

Men det är precis tvärtom! Det finns en otroligt stor kraft i de här känslorna och när du tillåter dig att känna dem är du sann mot dig själv, och då kommer du i kontakt med vad de vill säga dig.

För känslorna är alltid sanna. Lika troskyldiga som barn.

De förmedlar viktiga budskap som du behöver lyssna på, för dessa kommer att berika ditt liv på ett sätt som du inte har tillgång till just nu. Men du kommer att få det om du vågar känna och lyssna på dina känslor, och låter dig vägledas.

Annars missar du alltså det här budskapet och utvecklingspotentialen, som kan göra ditt liv så mycket mer glädjefyllt, går dig förbi.

Lika attraherar lika, eller?

Så till dig som har levt i tron att du får mer av det du känner, och därför inte vill känna vissa känslor, vill vi säga att det är inte så att ”lika attraherar lika”.

Det är ett stort missförstånd!

Du måste således inte sträva efter att vara positiv för att dra till dig positiva saker i livet.

Du attraherar definitivt inte mer ilska för att du känner dig arg – inte när du är medveten om vad du känner och när det är dina äkta känslor du är i kontakt med. Då kan du i stället använda ilskan för att ta tag i din situation. Det kanske handlar om att du behöver säga ifrån och sätta gränser eller ta dig ur en situation som dränerar dig.

Du får mer av det du inte vill känna

Däremot får du mer av det du trycker undan och inte är i kontakt med, eller låtsas att du inte har.

Vi fortsätter med fallet med ilska. Om du går omkring och är arg på din partner, dina barn, en medarbetare eller kollega eller på att ditt liv inte är som du vill ha det, men intalar dig att …

“Allt är okej …”
“Jag har det ju så bra på alla andra sätt …
“Det är ju inte så farligt, och det beror nog på att jag inte bjuder till tillräckligt …”

… så blir det inte bra.

Då använder du positivitet för att undvika att komma i kontakt med dina verkliga känslor och det gör att du inte tar tag i problemet eller situationen.

Detta medför att du kommer att dra till dig omständigheter som gör att den här ilskan aktiveras, det vill säga situationer som blir alltmer intensiva och som triggar din ilska för att du ska erkänna känslan, omfamna den och använda den som drivkraft för att förändra din situation.

Det är ditt undermedvetna och universums sätt att uppmärksamma dig på vad som sker inom dig och vad du behöver se, frigöra och omfamna.

Så släpp kravet på att du behöver vara positiv för att få ett bra liv, och att allting ordnar sig bara du tänker positivt.

Första steget mot ditt nya liv

Börja i stället tillåta dig att känna det du verkligen känner – det som är sant. För när du gör det, och använder den äkta känslan som drivkraft och riktning, är detta det första steget till att kliva in i livet på riktigt!

Nästa steg handlar däremot om att känna efter vad du längtar efter, på vilket sätt ditt liv skulle kunna bli ännu bättre. Men du kan inte hoppa över det första steget som definierar ditt nuläge, utan detta är helt avgörande för att du ska kunna hitta nästa steg. När du lär dig att tillämpa detta finns det inga gränser för vad du kan skapa.

Läs mer i Vägra följa John: Hjärtats intelligens – hela vägen till hälsa, framgång och lycka.