Tips – hälsa & livsstil

Många menar att blåbär är det nyttigaste som finns att äta på vår planet, och blåbär är verkligen ett mirakelbär. De innehåller många viktiga vitaminer och mineraler som C-vitamin, magnesium, mangan, kalcium, kalium, järn och B-vitamin. Blåbär är fulla av antioxidanter och innehåller mer antocyaniner än något annat livsmedel (antocyaniner är en antioxodant som ger bäret sin kraftiga blåa färg).

Hälsoeffekter av blåbär

Blåbär:

  • förebygger och har god effekt på alla sjukdomar, speciellt
    •  hjärtkärl-sjukdomar
    • diabetes
    • alla former av cancer
    • Alzheimers
    • Parkinsons
  • förbättrar minnet, stimulerar tankeförmågan och ökar koncentrationsförmågan, samt förebygger demenssjukdomar
  • reparerar vävnader och celler
  • motverkar inflammatoriska sjukdomar
  • ökar blodcirkulationen
  • är blodsockerstabiliserande, vilket förebygger viktökning och lindrar sötsug (och motverkar diabetes)
  • förebygger åderbråck
  • snabbar på läkning av sår
  • förbättrar koordination och balans
  • är bra för ögonen
    • kan ge synskärpan tillbaka
    • skyddar ögat mot åldrandeprocessen
    • stärker ögonvävnaden
    • motverkar ögonkatarr och starr, framför allt grönstarr
  • är bra mot magbesvär
    • färska och frysta blåbär hjälper mot förstoppning
    • torkade hjälper mot diarré
    • är också bra mot matsmältningsproblem.

Ovanstående effekter avser vildväxande blåbär.

Rekommendation

Blåbär är tillgängliga året om, eftersom det går utmärkt att äta dem frysta när det inte går att få tag på färska bär. Du kan äta blåbär som de är, blanda dem i en smoothie, göra en nyttig paj eller ha dem på frukostgröten.

Ät gärna minst 2,5 dl blåbär per dag.