Tips – hälsa & livsstil

I juli och augusti finns det massor av bär i naturen som inte är bara är supergoda, utan de är dessutom oerhört nyttiga. Och gratis! Så gå ut på en promenad och plocka!

Många fruktträd står i offentliga miljöer, så det är fritt fram att plocka så mycket du vill. Fruktkartan.se är en hemsida som visar var du kan hitta bär och frukt just där du bor. Den finns även som app till iPhone.

Blåbär

Blåbär är bland det nyttigaste som du kan äta, eftersom de ger en uppsjö av hälsofördelar och stärker både kropp och själ. De är laddade med vitaminer och mineraler och innehåller kraftfulla antioxidanter och polyfenoler som skyddar mot fria radikaler och minskar inflammation i kroppen.

Blåbär stärker hjärnans funktioner, hjälper vid magproblem och dämpar aptiten. De är därför förebyggande vid viktproblem. Blåbär har förmågan att reparera vävnader och celler, hålla immunförsvaret starkt och göra kärl och hud mer elastiska.

Smultron

Smultron och smultronblad är bra mot värk, hudutslag och njurbesvär. Smultronblad har sedan länge använts som örtmedicin, färska under sommaren och torkade under resten av året. Gör te genom att hälla kokhett vatten på bladen och låt drycken dra i 15 min.

Körsbär

Körsbär hjälper till att reglera sömnen, minskar smärta och inflammation från reumatoid artrit och gikt och kan även göra lederna mer flexibla. De bidrar till att främja viktminskning, förebygga diabetes och hjärt-kärlsjukdomar och minskar kolesterolnivån. Körsbär är även utmärkta för att minska träningsvärk.