Tips – hälsa & livsstil

Banan härstammar från Asien och har funnits i en miljon år. I Europa har banan varit känd i ett par tusen år, och i modern tid odlas den i stora delar av världen, och fraktas nästan överallt. Känner du till att banan egentligen inte är en frukt som växer på träd, utan ett bär från stora blommande örter?

På senaste tiden har bananen tyvärr fått ett sämre rykte, då den påstås ha ett för högt sockerinnehåll.

Sanningen är dock att detta socker är något helt annat än strösocker och andra raffinerade sötningsmedel som fyller chokladkakor, godis och bakverk.

Bekämpar virus och skyddar mot bakterier

Du behöver se bananen för vad den är – uppbyggd av fibrer, fruktkött och vatten – inte socker!

Anledningen till att banan kan motverka sjukdomar är att den är fylld av antioxidanter, vitaminer och andra fytonutrienter. Fruktsockret i banan binder viktiga näringsämnen till sig och den här sammansättningen gör att kroppen lättare tar upp näringsämnena – mycket, mycket effektivare än om du skulle äta kosttillskott.

Fruktsockret i sig är precis det rätta bränslet för att hålla igång både dina muskler, din hjärna och ditt nervsystem, så även detta är bra för din hälsa. Med andra ord, SLUTA OROA DIG, och börja se bananer som dina vänner, inte fiender!

Frukten är så kraftfull att den bekämpar virus och skyddar din kropp mot bakterier. En studie gjord vid Imperial College of London påvisar att barn som äter en banan om dagen löper 34 procent mindre risk att drabbas av astma.

Den mest näringsrika frukten som finns …

Banan är fullproppad med viktiga vitaminer och mineraler, såsom vitamin C, vitamin B6, riboflavin, niacin, vitamin A, kalium, magnesium, koppar, järn, mangan, selen, bor, molybden och kalcium. Frukten är dessutom rik på B-vitamin, som lugnar ditt nervsystem.

Banan är en av de mest näringsrika frukterna som finns, och den innehåller även stora mängder fibrer som främjar tarmen och förebygger förstoppning.

En riktig superfrukt med andra ord!

… hjälper dig att må bra

Banan är uppbyggd av många viktiga aminosyror. Med sitt höga innehåll av tryptofan, som i kroppen ombildas till lyckohormonet serotonin, kan den hjälpa dig vid sömnbesvär, skapa lugn, dämpa oro och förebygga och lindra depression.

Vidare innehåller banan mycket järn, vilket gör att den motverkar järnbrist.

Banan är suverän mat för dig som vill bygga en stark kropp – både före och efter träning. Den höga halten av kalium stärker dina muskler samtidigt som den främjar snabbare återhämtning.

Banan är även det bästa du kan äta om du har matsmältningsproblem – den är en verklig kramplösare. Och om du lider av magsår är banan ett mirakel för din mage, då den neutraliserar magsyra och lindrar irritation.

Den innehåller även fytokemikalier som motverkar stress – och ger dig ork dagen ut.

Som om allt detta inte var nog, så är banan ett av de mest mättande livsmedlen som finns. Detta för att den innehåller mycket kolhydrater och fibrer. Om du har bråttom och behöver få i dig ”snabbmat” (nyttig sådan) – ät banan så står du dig bra!

Banan stabiliserar även ditt blodsocker och kan hjälpa dig om du vill gå ner i vikt.

Sammanfattningsvis är banan fantastiskt helande och närande mat, och bör ingå i all hälsosam kost. Det är den mest kraftfulla frukten för dig och din kropp.

Nu kan du börja äta banan utan rädsla, för den är varken farlig för din kropp eller orsakar viktuppgång – tvärtom!

Ät gärna 2-3 bananer per dag. Eftersom bananer är ett av de livsmedel som är mest besprutade, så är det extra viktigt att du väljer ekologiskt. Se även till att bananerna är ordentligt mogna. Gröna bananer är väldigt svårsmälta och påverkar tarmen negativt, dessutom innehåller de inte alls lika mycket näring.

Tips!

Ät två bananer innan du går och lägger dig och din mage kommer förbereda sig för en lugnare och tryggare sömn! (Vi själva äter minst sex bananer om dagen …)

Därför ska du äta bananer

 • Motverkar oro.
 • Hjälper mot matsmältningsproblem och svullen mage.
 • Motverkar både viktuppgång och viktnedgång och hjälper dig att hålla din idealvikt.
 • Ett mirakel mot diabetes – stabiliserar blodsockret.
 • Främjar tarmfloran och är mycket bra på att motverka magsår, IBS, Crohns sjukdom, kolit och andra problem med mag-tarmkanalen.
 • Lindrar sömnbesvär, eftersom den innehåller rikliga mängder av aminosyran tryptofan.
 • Ger minskade humörsvängningar och bättre minne.
 • Hjälper mot kronisk trötthet.
 • Motverkar candida.
 • Motverkar Alzheimers.
 • Motverkar hjärt-kärlsjukdomar.
 • Motverkar diabetes.
 • Motverkar osteoporos.
 • Motverkar depression och ADHD med mera.

Hur du kan använda banan

Vill du äta glass i stora lass med gott samvete? Testa denna fantastiskt goda choklad- och valnötsglass.

Den är både godare och oändligt mycket nyttigare än vanlig glass. Den är dessutom enkel och snabb att laga till.

» Recept hittar du här