Tips – hälsa & livsstil

Det söta och krispiga äpplet är extremt hälsosamt och förebygger alla sjukdomar, eftersom det innehåller massor av bioaktiva ämnen, även kallade fytonutrienter.

Det innehåller mycket mättande fibrer och näring, bland annat spårämnen som mangan och molybden.

Det är även en frukt som avgiftar hela din kropp – hjälper din kropp att bli av med allt den inte vill ha och behöver.

Om det är någon del av äpplet du framför allt ska äta så är det äppelskalet. Detta för att det innehåller flavonoider, rikligt med C-vitamin och kalium och pektin, som stimulerar matsmältning och tarmfunktion (gäller speciellt äpplen med rött skal).

Ett dagligt intag av tre äpplen kan även leda till betydande viktminskning (studier vid universitetet i Illinois).

Äpplet motverkar också diarré och förstoppning. Det är mycket bra för att hålla tarmen ren och fin, dvs. det är detoxande. Flavonoider ger även skydd mot hjärt–kärlsjukdomar.

Det motverkar värk, samt bidrar till stöd för lever och njurar för att de bättre ska klara av att avgifta kroppen.

Den typen av lösliga fibrer som finns i äpplet (samt i havre och nötter) stärker immunförsvaret och minskar risken för inflammation i samband med fetmarelaterade sjukdomar.

Hjärnans stora kärlek

Fytonutrienterna i äpplet gör att det ofta associeras med hjärnhälsa, och äpplet är lika effektivt som medicin avseende att främja produktionen av de substanser i hjärnan som styr minnet (detta har påvisats av forskare vid universitetet i Massachusetts).

Ytterligare studier vid samma universitet har visat att en regelbunden konsumtion av äpple kan motverka skador på neuroner vid åldrande, och dessutom motverka symptom på Alzheimers sjukdom och rentav förbättra tillståndet.

Det finns även ett ämne som heter quercetin som finns i just äpplet. Där har finska studier visat att det ämnet sänker risken för dödlig utgång av hjärtsjukdomar, cancer och diabetes typ 2.

Så ät äpple – gärna tre per dag.


Så kan du använda äpple

Du behöver inte äta äpplet som det är, utan du kan använda det till ALLT. Det ska inte bara vara något som är gott och bra för dig – det ska även vara glädjefyllt!

Därför vill vi dela två glädjefyllda recept med dig:

En krispig vitkålssallad med rivet äpple och russin

De da äpplena tillsammans med strimlad vitkål och russin är en magisk kombination. Varför inte även toppa med rostade solroskärnor och lite citronsaft?

» Receptet hittar du HÄR!

 

Söta äpplen doppade i krämigt sesamsmör

Det söta tillsammans med det mörka, saltiga och krämiga rostade sesamsmöret är det nya snackset. Älskar du röda äpplen och tahini, så kommer du älska detta! 

» Du hittar det HÄR!