Dessert & Fika

Cirka 8-10 portioner
Ugnstemperatur 175 grader 30-40 minuter

Ingredienser

Cirka 10 äpplen beroende på storlek, lagom för att fylla en form 20×30 cm.

Smuldeg

0,5 dl kokosolja
5 dl havregryn
1 dl solrosfrö
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl hampamjöl
0,5-1 dl havremjölk, kokosmjölk eller mix

Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen i matberedare eller för hand.

Späd ut degen till lagom konsistens med havre/kokosmjölk om det behövs. Den ska vara lite tunnare och klibbigare än vanlig smuldeg.

Fyll formen rikligt med äppelbitar, ca 10 äpplen. Kleta ut smuldegen.

Grädda i 175 grader cirka 30 minuter tills äpplena är mjuka. Täck över med aluminiumfolie om det börjar bli bränt.

Vaniljsås

Havremjölk
Kokosmjölk
Vaniljextrakt
Eventuellt honung för sötning
Potatismjöl för redning

Blanda havremjölk, kokosmjölk, vaniljarom, potatismjöl och eventuellt honung i en kastrull (var noga med att blanda i potatismjöl innan du börjar värma upp såsen).

Vispa under tiden så att det inte bränns vid.

Red av med ytterligare potatismjöl utrört i vatten om det behövs (eller gör hela redningen i slutet, funkar lika bra).