Tips – hälsa & livsstil

Visste du att förr i tiden var det nästan bara rika människor som hade råd att äta apelsiner? Detta innebar att när en apelsin förlorades på vägen under transportsträckor och hamnade i händerna på en vanlig bybo, var den guld värd. På den tiden sågs apelsinen verkligen för vad den egentligen är – en mirakelfrukt.

I dag har apelsinen olyckligtvis förlorat sitt värde. Många luras att tro att denna mirakelfrukt skulle kunna orsaka citrusallergier, och de skräms av tandläkare som öppet och vilt varnar för att syran i apelsin skulle kunna skada tandemaljen.

Men detta är långt ifrån sanningen.

Sanningen om mirakelfrukten

Denna mirakelfrukt är fullspäckad med viktiga näringsämnen som gör den till en av de viktigaste nycklarna för att komma tillrätta med många av de kroniska sjukdomar som finns i dag.

Det är välkänt att apelsin innehåller mycket C-vitamin, men den är även full av A-vitamin, B-vitamin, betakaroten, folat, lutein och mineraler som kalcium, magnesium, järn och kalium.

Apelsinen är inte bara saftig och ljuvlig i smaken, utan även sprängfylld med hundratals växtbaserade ämnen. Tillsammans med C-vitamin bidrar de till att stärka ditt immunförsvar  – och är framför allt viktiga under vinterhalvåret.

Den bygger upp och stärker dig

Apelsin är full av koenzymet glutation, som uppstår genom det rika innehållet av både flavonoider och limonoider. Tillsammans kan dessa både ämnen bekämpa virus och skydda kroppen från både strålningsskador och giftiga tungmetaller.

Den är även rik på ett visst bioaktivt kalcium som inte finns i någon annan källa. Det som händer när du intar denna typ av kalcium är att kroppen omedelbart tar upp det, och det hjälper faktiskt till med att bland annat stärka dina tänder – inte förstöra dem!

Apelsinen var värd sin vikt i guld förr i tiden – och är faktiskt fortfarande det. Skillnaden är att den är mer lättillgänglig i dag än vad den var då, och nu är den överkomlig året om.

Så, vad väntar du på? Börja se denna frukt för vad den egentligen är – en mirakelfrukt.

Och låt den bli en större del av ditt liv från och med nu!

Ät apelsin varje dag – gärna flera stycken.

Därför ska du äta apelsin

  • Ger huden fukt och stärker kollagenet, och hjälper därmed till att föryngra huden och reparera skadad vävnad, samt är bra mot acne.
  • Har desinfekterande och mikrobicida egenskaper (bakterie- och virusdödande) – därav uttrycket att det är bra att äta apelsin vid förkylning.
  • Renar och stärker alla organ i kroppen genom att hjälpa till att eliminera slaggprodukter (substanser som inte förbränts).
  • Stärker dina tänder och är bra mot tandköttsproblem.
  • Bra vid prostata- och blåsproblem.
  • Hjälper kroppen att ta upp järn från andra livsmedel.
  • Syrorna hjälper till att lösa upp njursten och gallsten.
  • Stärker skelett ( tänder och) i och med att kalciumet som ingår i apelsin är bioaktivt. Detta är svårt att hitta i andra livsmedel, men finns i stora mängder i citrusfrukter.
  • Hjälper till att stabilisera blodsockret och minskar humörsvängningar, oro och depression.
  • Rensar tarmen och hjälper matsmältningssystemet. Det är framför allt de vita hinnorna runt apelsinen som bidrar till detta i och med att de innehåller pektin, en löslig fiber som lindrar förstoppning och andra matsmältningsproblem.
  • Kan hjälpa vid infertilitet.
  • Kan minska risken för cancer.
  • Sänker blodtrycket och minskar risken för blodpropp och stroke.
  • Är antiinflammatorisk.
  • Stärker immunförsvaret.
  • Kan sänka kolesterolhalten
  • Minskar risken för makuladegeneration (gula fläcken-sjukdomar).

Tips!

Om du ofta känner dig ledsen eller sorgsen, kan juice från apelsin användas som rent solljus för dig och din kropp. Det är perfekt för dig när du har brist på solljus.

Hur du kan använda apelsin

Gör en god fruktsallad med apelsin och andra frukter. Det är gudagott!

 


Källor: Medial Läkning: Kostguiden