fbpx

Artikel

Vad tjänar det till att stressa och springa fortare och fortare i ekorrhjulet, frågar sig Anneli Påmark och Carl Österberg. De har hoppat av karriärhetsen, funnit andra värden i livet och uppmanar oss alla att vägra följa John.

Carl Österberg är utbildad civilingenjör och har jobbat på olika chefspositioner inom företagsvärlden. Han beskriver det själv som att han gjorde en klassisk karriär och lyckades uppnå allt han drömde om. Han kunde stoltsera med villa, båt, fin bil och chefsjobb mitt i livet. Trots det var det något som inte stämde.

– Jag kände att jag saknade något. Jag kunde inte jaga mer. Det var bara prislappen som skiljde på grejerna, berättar Carl.

Han började intressera sig för personlig utveckling och gick en kurs som påverkade honom mycket. Efter det ”fick han hjälp att sluta jobba” när företaget skulle skära ner.

– Jag hade varit på väg att göra det tidigare, men vågade inte ta steget. Det är så mycket säkrare att vara kvar i trygghetszonen. Sen insåg jag att det var det bästa som kunde hända, säger Carl.

Anneli Påmark är också civilingenjör i grunden och har en snabb karriär bakom sig inom näringslivet. Hon fick sitt första chefsjobb redan som 28-åring.

Men under hela yrkeslivet har intresset för personlig utveckling funnits med. Anneli har alltid haft ett starkt driv framåt och kunnat pressa sig hårt. Men efter hand har hon börjat ifrågasätta sitt eget beteende. Att göra karriär och åka Vasaloppet, som hon har gjort till exempel, är det en utmaning som ger inre bekräftelse när den lyckas eller ett sätt att få både sitt eget och omgivningens gillande och därmed även yttre bekräftelse?

corren-aoc

För några år sedan träffades Anneli och Carl, och de började föra djupa diskussioner om vad som är viktigt i livet på riktigt. De fördjupade sig i personlig utveckling och funderade mycket på varför vi egentligen lever som vi gör, eftersom dagens livsstil gör att många stressar och därmed mår dåligt. För att få ordning på tankarna började de skriva ner dem och i samband med det växte idén om en gemensam bok fram.

Skrivprocessen har tagit tre år och i våras uppnådde de ett viktigt mål när deras bok ”Vägra följa John – Från lagom vanligt normal till omåttligt unikt feno-menal” gavs ut på Vattumannens förlag. Under arbetets gång har de kommit fram till att den karriärstyrda livsstil, som de båda var en del av, är en riskfaktor för ohälsa.

– De mjuka värdena är lågt prioriterade inte minst inom företagsvärlden. Inspiration, glädje, trivsel, friskhet och liknande är svårt att mäta. Vi tillbringar så mycket tid på våra arbetsplatser – varför ska vi inte må bra där då? Vi vill att människor ska säga: Ja, vad kul, nu är det måndag!, säger Carl.

Nu har ytterligare en dröm gått i uppfyllelse. Under hösten ska författarduon resa runt och föreläsa om boken i Akademibokhandelns butiker runt om i landet.

– Boken fokuserar på individen, vad var och en kan göra för att må riktigt bra. Meningen är kunna leva det liv man vill, säger Anneli.

Deras resonemang går också ut på att ifrågasätta oskrivna regler och gamla sanningar, samt att se igenom de köpbehov som ofta uppstår när vi exponeras för reklam.

– Många värdesätter rätt prylar och kläder, medan det inre, hur jag mår och mina relationer till andra, inte värderas lika högt. Men det är en kortvarig lycka. Det som ger bestående tillfredsställelse kan inte köpas för pengar, säger Anneli.

corren-bro-3

Jämförelse med andra människor och hur de lever sina liv är också något som kan skapa stress. Det är lätt att tro att alla andra är mer lyckade.

– Att jämföra sig med andra är ett av de stora misstagen vi gör, säger Carl.

– Vi ser bara fasader av andra, men vet inte alls hur de har det, säger Anneli.

När hon tänker tillbaka på sin tidigare livsstil förundras hon över att den kunde vara som en tävling i vem som hade det stressigast. Det var status att ha en hektisk tillvaro med mycket jobb, många fritidsaktiviteter och ett rikt umgänge.

– Att ha det stressigt, vad är det för norm? frågar hon sig i dag. Nu gör jag inte lika mycket och är lycklig över att bara få vara. Man måste inte hålla sig själv och sina barn sysselsatta hela tiden. Att vara en närvarande och lugn förälder är gott nog.

Just att vara i stället för att göra återkommer både hon och Carl till flera gånger under samtalet. Han tar semestern som exempel, att den för många går ut på att hinna med så mycket som möjligt i stället för att gå ner i varv och bara vara.

– I dag lever vi som vi lär. Gränsen mellan arbetsliv och privatliv är utsuddad, men det är på gott eftersom vi gör det vi vill, säger Anneli.

Vid sidan av bokskrivandet och föreläsandet arbetar de som kursledare och coacher.

Hur mår ni i dag?

– Jag trodde inte att det gick att må så här bra och ha så mycket hopp. Livet blir alltmer spännande för varje dag, säger Anneli.

– Jag känner mig mer levande än på många år. Därmed inte sagt att allt är rosor. Men nu vet jag att alla känslor är okej, och hur det är att må bra. Tidigare var jag inte i kontakt med mina känslor. Jag trodde att det bara var att bestämma sig för att vara glad. Men vi måste tillåta oss att ha topparna och dalarna, säger Carl.

Text: Emilie Wallsten

» Läs artikeln i tidningen

Top