Recension

~ Stefan Holmberg, Tidningen Norran ~

Som ung psykologpraktikant tog jag bokstavligen av en patient den burk piller han hade med sig till vårt samtal. Men livet förändras, och sedan flera år tillbaka tar jag själv mediciner av det slag jag en gång fördömde.

I boken ”Vägra följa John” handlar ett kapitel om just läkemedelsindustrins inflytande. Och visst, att koncernen Pfizer med 100.000 anställda vill glufsa i sig Astra Zeneca med ungefär hälften så många säger ju en del om vårt nutida samhälle.

Ett annat längre avsnitt handlar om den mat vi stoppar i oss, även där med en stark industri i bakgrunden. Visste du förresten att Mexiko har klotets för närvarande mest överviktiga befolkning, och att skolbarnen där ges läsk till maten?

”Vägra följa John” går alltså ut på att uppmuntra läsaren att ändra sitt tankesätt och beteende. Att våga lita på sina känslor, och inte luras av reklam och modeströmningar. För övrigt illustreras boken av en fårskock bakom sin herde. 
Har vi hört budskapet tidigare, javisst, det mesta är inte nytt. Möjligen skickligare och mer utförligt presenterat än i många liknande böcker.

Samtidigt lurar risken för ett tänk som i längden kan bli snudd på sekteristiskt. Som när en av författarna gör sak av att ha slutat gå på bjudningar med mat av buffétyp. Vilket också påminner om en tid när jag ville få bort all alkohol från vårt umgängesliv.
 Men hädanefter tänker jag aldrig steka min falukorv i margarin.

» Här finns artikeln på Norrans hemsida