Tips – hälsa & livsstil

Det finns flera faktorer – såväl tankemässiga, känslomässiga och själsliga som fysiska – som påverkar hur du mår, och dessa samverkar alltid. Många tror att det är de stora, omvälvande förändringarna som är vägen till verklig lycka, men det är faktiskt de små stegen och de dagliga handlingarna som leder oss dit. Varje liten förändring frigör energi och kraft så att du kan ta nästa steg och bit för bit skapa en positiv, uppåtgående spiral i stället för tvärtom. Så varför inte börja i dag? Välj ett av tipsen nedan som känns inspirerande och lägg därefter till fler efter hand när du känner dig redo.

1. Bestäm dig för att du vill ha en förändring i ditt liv.

Forskning visar att vi kan påverka vår förmåga att känna lycka med upp till 40 % enbart genom att sätta en intention om att vi vill vara mer lyckliga.

2. Undvik socker

Det finns en direkt koppling mellan vad du stoppar i dig och hur du mår. Därför uppnår du MYCKET stora, snabba förändringar i ditt välmående genom att främst eller enbart äta sådant som är bra för dig.

Socker är starkt kopplat till humörsvängningar och depression, vilket visades tydligt i en stor Harvardstudie från 2014. Ta ett aktivt beslut om att välja bort läsk, godis, glass, fikabröd och allt annat som innehåller socker, och din livskvalitet kommer att öka dramatiskt!

Bli medveten om att reklam vill få oss att tro att:

  • det är coolt att dricka läsk – medan det i själva verket är mycket coolare att dricka underbart, fräscht kranvatten som du kan smaksätta med till exempel gurka, citron eller apelsin
  • vi måste äta glass på sommaren – vet du om att vanlig glass innehåller massor med kemikalier, socker och inte sällan transfetter, och gör oss överviktiga och trötta
  • det är mysigt med kaffe och ”gofika” – men det är inget annat än socker, vetemjöl, margarin och tillsatser (åtminstone massproducerad fika) och det innehåller inte någon näring över huvud taget!

ALLTSÅ använd fantasin och gör nyttiga, goda, inspirerande mellanmål och fika baserade på naturliga råvaror. Varför inte göra fräscha fruktsallader, nyttig och god kokos- mango eller chokladglass, smoothies, power bars, fruktpajer med smuldeg av mandelmjöl, kokosolja och nötter, chokladbollar (se recept nedan), fräsch kladdkaka med dadlar och mandelmjöl (mycket godare än den vanliga socker- och mjöl-sliskiga varianten) med mera. Det finns massor av recept på nätet. Sök gärna på rawfood-fika för att hitta recept utan socker och mjöl.

3. Sakta ner och var närvarande

Det är i nuet som du kommer i kontakt med livet. För att kunna skapa mer lycka behöver du landa i dig själv, och det gör du genom att sakta ner tempot och bli mer närvarande. Fundera på ifall att göra är viktigare för dig än att att bara vara. De flesta människor har fått detta om bakfoten och värdesätter inte att ta det riktigt lugnt och bara vara närvarande där de är, med sig själva eller tillsammans med andra.

Ett konkret exempel är att bestämma dig för att ta kommando över ditt behov av att pilla på din smartphone. En undersökning bland studenter visade att de som ofta höll på med sin telefon hade lägre betyg, mer ångest och var mindre lyckliga.

4. Välj att SE andra människor, även de du inte känner

Känslomässig kontakt med andra människor gör att vi mår bra, eftersom det det öppnar upp våra hjärtan. Ett enkelt sätt är att titta personer som du möter i ögonen, att verkligen se den andra personen. Detta gäller även människor du inte känner. När du ser en människa, om du till exempel är ute och går, titta då den andra personen i ögonen och le och hälsa om det känns bra. Att se och bli sedd av andra är otroligt viktigt för vårt välbefinnande, och det sprider sig dessutom som ringar på vattnet. Prova, och du kommer att märka en ny lätthet och glädje inom dig!

5. Sov tillräckligt

Se till att få tillräckligt mycket sömn, eftersom för lite sömn ger humörsvängningar, viktökning och på sikt depression. När du sover tillräckligt mycket blir du gladare, ser saker positivare och mår bra fysiskt.

6. Känn tacksamhet

Ägna en stund varje dag, gärna några minuter på morgonen eller kvällen, åt att verkligen känna efter vad du är tacksam för i ditt liv. Det är ett bra sätt att få ännu mer av sådant som du kan vara tacksam för.

7. Kramas ofta

Att kramas är ett jättebra sätt att känna mer lycka. Vi fick ett tips av Anneli, en av våra kursdeltagare: För att få full effekt bör vi kramas i minst 8 sekunder, för då optimeras flödet av må-bra-hormonerna oxytocin och serotonin. Prova gärna den längre varianten och upplev skiftet. Må-bra-hormoner fullkomligt rusar runt i kroppen, väldigt häftig känsla.

8. Fysisk aktivitet

Att röra på sig är ett av de snabbaste sätten att hitta en positivare sinnesstämning. Det måste inte vara något prestationsinriktat, utan tvärtom är aktiviteter som yoga, qigong och lugna promenader tillräckligt. Välj en aktivitet som känns glädjefylld och lätt att utföra.

När vi går eller springer och pendlar med armarna synkroniseras vänster och höger hjärnhalva vilket är gynnsamt för välbefinnandet. Ta gärna sikte med blicken på en punkt långt borta så ökar du effekten. Det är bevisat att 30 min daglig promenad har bättre effekt än psykofarmaka.

9. Ägna dig åt personlig utveckling

Gör förändringar, gör saker annorlunda, gör något som du inte gjort tidigare. Även de saker som du upplever som bra och trygga kan till slut bli rutinmässiga och hämma dig. Så våga röra dig framåt i livet och hitta sätt som hjälper dig att växa och utvecklas som människa. Det är utanför komfortzonen som livet sker på riktigt!

10. Lär dig att säga nej

Att säga NEJ till människor och situationer som du inte mår bra av och som stressar och dränerar dig innebär att du säger JA till dig själv.

11. Spendera pengar på upplevelser istället för materiella saker

Gå på massage, zonterapi, konserter, kurser, eller gör en resa eller något annat som känns bra. Studier visar att de flesta känner mer lycka av konsumtion som ger upplevelser än köp av materiella saker som till exempel en bil eller ny mobiltelefon.

12. Var ute i naturen

Att vara ute i naturen är ett väldigt bra sätt att hitta kraft, helande och läkning och det hjälper dig att fylla på energi och lyckokänslor.